Mijn kat eet ineens veel meer, wat nu?!
Je kent het wel: je kat heeft altijd een vast eetpatroon gehad, maar ineens lijkt het alsof ze nooit genoeg kan krijgen van haar eten. Je vraagt je af wat er aan de hand is. Is het gewoon een tijdelijke eetlustpiek, of zijn er onderliggende oorzaken? Laten we in deze situatie duiken om de mogelijke redenen te begrijpen, en oplossingen te bieden om je kat weer op het juiste spoor te krijgen.
Oorzaak 1: medische problemen
Een van de eerste dingen om te overwegen als je kat ineens veel meer eet, zijn medische aandoeningen. Diabetes, hyperthyreoïdie en zelfs parasieten zoals lintwormen kunnen de eetlust van je kat verhogen. Het is raadzaam om je kat door een dierenarts te laten onderzoeken om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten. Een juiste diagnose en behandeling kunnen de eetlust van je kat weer in balans brengen.
Oorzaak 2: stress en veranderingen
Katten zijn gevoelige wezens en stress kan een grote invloed hebben op hun eetgedrag. Veranderingen in hun omgeving, zoals verhuizen, nieuwe huisdieren of zelfs veranderingen in hun dieet, kunnen hun eetlust verhogen en ervoor zorgen dat je kat veel eet. Ze kunnen proberen hun onzekerheid te compenseren door meer te eten.
Probeer stressfactoren te minimaliseren en zorg voor een rustige omgeving. Introduceer veranderingen geleidelijk aan. Daarnaast kun je overwegen om speciale voedingssupplementen ter kalmering te gebruiken, maar doe dit altijd in overleg met een holistisch dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut. Vraag bijvoorbeeld een consult aan bij De Groene Os.
Oorzaak 3: dieet en voedingstekorten
Overgestapt op ander kattenvoer? Een gebrek aan voedingsstoffen in het dieet van je kat kan haar aanzetten tot overmatig eten. Als haar voeding niet voldoet aan haar behoeften, zal ze blijven eten om deze te compenseren.
Zorg dan ook voor een uitgebalanceerd dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van je kat. Overleg met een voedingsexpert zoals Catmoneo over het juiste voer en de juiste portiegrootte.
Oorzaak 4: verveling en gebrek aan stimulatie
Katten hebben mentale en fysieke stimulatie nodig. Als ze zich vervelen, kunnen ze naar voedsel zoeken als een vorm van entertainment. Dit kan ervoor zorgen dat je kat veel eet en zelfs leiden tot overeten.
Zorg voor voldoende, afwisselend speelgoed én speeltijd om je kat actief en betrokken te houden. Alleen speeltjes op de grond leggen, is niet voldoende. Wees zelf actief met je kat door samen te spelen. Ook goed voor de band met jouw kat. Interactieve speeltjes en voerpuzzels kunnen ook helpen om geest en lichaam bezig te houden.
Oorzaak 5: gewoonte en beloning
Soms kan overeten een gewoonte worden als je kat constant beloond wordt met voedsel. Misschien geef je haar snacks telkens als ze miauwt of als je thuiskomt. Of je aait haar alleen terwijl ze aan het eten is.
Herzie je beloningsgewoonten en zorg ervoor dat je kat alleen beloond wordt als dat nodig is. Werk bijvoorbeeld met voerpuzzels en laat je inspireren door Hersenwerk voor Katten. Of win advies in bij een kattenprofessional, als je merkt dat je moeite hebt om deze patronen te doorbreken.
Oorzaak 6: keelchakra uit balans
Een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien. Als de keelchakra van een dier uit balans is, kan dit er ook voor zorgen dat een kat ineens veel meer eet (of juist veel minder eet). In veel gevallen kan dit worden veroorzaakt door de keelchakra van de eigenaar die uit balans is.
Katten zijn gevoelige dieren en hebben net zoals alle andere dieren een veel groter energieveld dan mensen. Dit betekent dat ze sneller energie opnemen uit hun omgeving. Zo ook de negatieve energieblokkades van de eigenaar. En soms is er een zielscontract tussen de eigenaar en het dier actief, waarin is afgesproken dat het dier de thema’s van de eigenaar spiegelt. Dan nemen de katten de energie niet perse over, maar spiegelen ze de energie van de eigenaar.
Is jouw eigen keelchakra in orde? Dan kan het ook zijn dat alleen het keelchakra van je dier uit balans is door issues uit haar verleden of heden. Dit kun je herkennen aan een of meerdere van de volgende kenmerken:
- overmatig miauwen;
- gebitsproblemen;
- verslavingsgedrag (zoals overmatig eten);
- destructief gedrag;
- gebrek aan vertrouwen in mensen;
- problemen met de individuele expressie;
- is het liefst alleen;
- geneigd tot happen of bijten;
- scoliose;
- problemen met de voorpoten;
- nekproblemen.
Ga eerst bij jezelf na of je herkent dat jouw keelchakra uit balans is. Via Google zijn er vele goede wegpagina’s over te vinden, zoals de website van Happy with Yoga. Weet je niet zeker of jouw keelchakra uit balans is? Vraag dan een Energy Check-up aan op mijn website.
Is jouw keelchakra niet uit balans? Dan is de kans groot dat de keelchakra alleen bij je dier uit balans is. Een energetische dierenhealing helpt om de keelchakra van jouw dier weer te openen (en eventuele andere chakra’s die geblokkeerd zijn), zodat de levensenergie weer goed kan doorstromen en ook haar eetgedrag de kans krijgt om weer terug naar normaal te gaan.