kat diarree

Waarom heeft je kat diarree maar is hij of zij niet ziek?

Het is een vraag die veel kattenbezitters zichzelf stellen: waarom heeft mijn kat diarree, maar lijkt hij niet ziek? Het kan een verwarrend en frustrerend mysterie zijn. We houden van onze katten en willen dat ze gelukkig en gezond zijn. Dus als er iets mis lijkt, zoals aanhoudende diarree, maken we ons natuurlijk zorgen. Maar wat als je kat verder helemaal gezond lijkt? Is er dan wel iets om je zorgen over te maken? Of heeft het probleem misschien iets te maken met stressvolle energie in huis? In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van diarree bij je gezond ogende kat!

Veelvoorkomende oorzaken van diarree bij katten

Er zijn veel mogelijke oorzaken van diarree bij katten. Enkele van de meest voorkomende zijn onder meer veranderingen in het dieet, het eten van bedorven voedsel of het eten van iets dat niet eetbaar is, zoals een stuk speelgoed. Parasieten zoals wormen kunnen ook diarree veroorzaken, net als bepaalde medicijnen.

Het is ook mogelijk dat je kat een voedselallergie of -intolerantie heeft, wat kan leiden tot diarree. Andere mogelijke oorzaken zijn infecties, ziekten zoals hyperthyreoïdie of diabetes, en zelfs stress. In sommige gevallen kan de oorzaak van de diarree echter onbekend blijven. Althans, de dierenarts kan de oorzaak dan niet ontdekken met zijn tools. De oorzaak zit dan vaak in de energiehuishouding van het dier of soms zelfs van de eigenaar, waarover later meer.

De paradox: wanneer een kat diarree heeft maar niet ziek is

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat diarree een symptoom is, geen ziekte op zich. Het is een teken dat er iets in het spijsverteringssysteem van je kat niet goed werkt, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat je kat ziek is. Nu komen we bij de kern van het mysterie: waarom heeft je kat diarree maar is hij niet ziek? Er zijn verschillende mogelijke verklaringen.

Het is mogelijk dat:

  • je kat een gezonde drager is van een parasiet die diarree veroorzaakt, zoals giardia. In dit geval kan je kat diarree hebben, maar verder volledig gezond lijken.
  • je kat een voedselintolerantie heeft. In dit geval kan het spijsverteringssysteem van de kat problemen hebben met het verteren van bepaalde soorten voedsel, wat leidt tot diarree, maar je kat kan verder volledig gezond lijken.
  • je kat stress heeft. Net als mensen kunnen katten fysieke symptomen vertonen als reactie op stress, zoals diarree. Dit betekent echter niet dat je kat ziek is. Het betekent gewoon dat hij reageert op een stressfactor in zijn omgeving, bijvoorbeeld een vreemde buurtkat in de tuin.
  • je kat onverwerkte trauma’s heeft uit het verleden. Als je kat niet in staat is om oude trauma’s te verwerken en los te laten, dan ontstaan er energieblokkades in het lijf en kan de zonnevlechtchakra geblokkeerd raken. Als dat chakra maar lang genoeg geblokkeerd blijft, dan ontstaan er problemen in het spijsverteringstelsel van je kat en krijg je kat mogelijk te kampen met diarree.
  • je kat jouw energie als eigenaar overneemt. Dieren zoals katten hebben een 10 x groter energieveld dan mensen en zijn daardoor extra gevoelig. Daarnaast zijn katten ook nog eens ‘gemaakt’ om negatieve energie uit de omgeving te absorberen, wat soms ook veel te verwerken is voor de kat. Als jij als eigenaar bijvoorbeeld een geblokkeerde zonnevlechtchakra hebt en je hebt een fysieke zielsovereenkomst met jouw kat, dan neemt je kat letterlijk jouw fysieke gezondheidsproblemen over. Vaak eerder dan dat jij het als eigenaar doorhebt.

Wanneer een dierenarts te raadplegen voor een kat met diarree

Als je kat diarree heeft maar verder gezond lijkt, vraag je je misschien af wanneer het tijd is om een dierenarts te raadplegen. Als algemene regel geldt dat je altijd contact moet opnemen met je dierenarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat. Vaak voel je dat wel aan.

Als je kat langer dan 24 uur diarree heeft, is het een goed idee om contact op te nemen met je dierenarts. Hetzelfde geldt als je kat andere symptomen heeft, zoals braken, gewichtsverlies, lusteloosheid, slechte eetlust of bloed in de ontlasting. Deze symptomen kunnen tekenen zijn van een ernstiger probleem dat medische aandacht vereist.

Behandelingen voor diarree bij katten

Als je kat diarree heeft, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De behandeling hangt af van de oorzaak van de diarree:

  • Als je kat bijvoorbeeld een parasitaire infectie heeft, kan je dierenarts een ontwormingsmiddel voorschrijven.
  • Als je kat een voedselallergie of -intolerantie heeft, kan het nodig zijn om het dieet van je kat te veranderen. Je dierenarts of een voedingsexpert zoals Catmoneo kan je adviseren over welk voedsel je kat moet vermijden en welk voedsel je in plaats daarvan moet geven.
  • Kan de dierenarts niks vinden bij je kat, dan komt deze vaak met de diagnose stress. Meestal zal hij je dan een traject bij een kattengedragstherapeut. Maar wil je écht tot de kern komen in een relatief korte tijd, dan kun je ook een dierentolk inschakelen. Een dierentolk kan de onderste steen bovenhalen door jouw dier te vragen te stellen en hem of haar te ‘lezen’. Afhankelijk van wat het dier laat zien, voelen en horen, zit de oplossing dan vaak in het hele van ‘oude’ blokkades bij het dier via een energetische healingsessie, maar soms is het ook nodig dat de eigenaar zijn of haar onverwerkte emoties mag aankijken.
  • In sommige gevallen kan je dierenarts tijdelijk medicijnen voorschrijven om de diarree te stoppen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze medicijnen de onderliggende oorzaak van de diarree niet behandelen. Ze helpen alleen om de symptomen te beheersen.

Pak de oorzaak bij de bron aan

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om diarree bij je kat te behandelen én te voorkomen in de toekomst. Met de juiste kennis en zorg kun je jouw kat helpen. Heb jij een kat met diarree en heeft de dierenarts niks kunnen vinden? Vraag dan een dierencommunicatiesessie/ dierenreading aan en krijg waardevolle informatie over het probleem van jouw geliefde kat. Twijfel je of een reading de juiste weg is? Plan dan een gratis intake met mij in en we onderzoeken samen waar jouw kat het meeste bij gebaat is.